Сестра медична старша, спеціаліст вищої категорії

 

Колесник Олена Олександрівна

Тарілка здорового

харчування для дітей

Харчування дітей ,як сформувати звички правильного харчування дітей дошкільного та шкільного віку, що включити в дитяче меню — одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьків. 

 У меню на тиждень дитини закладу дошкільної світи або школяра повинні бути: кожен день – овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень – риба; 1 раз в тиждень – червоне м’ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень – бобові; 2-3 рази – яйця; 2-3 рази – сир і сир; біле м’ясо.

Сніданок – основний і обов’язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

Годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає ранкова зарядка.

У сніданок можна включити:

каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;

яйця, сир;

м’ясо або рибу;

какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

Обід – основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

Перше — гаряче рідке блюдо: невелика порція м’ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.

Друге — гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м’яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.

Десерт — з помірним вмістом цукру.

Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

Полуденок. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з’їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

Вечеря – легка,  включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну. Можна включати на вечерю:            

яєчня або омлет;

сир;

тушковані овочі або рибу;

відварне м’ясо;

овочевий салат;

гречану, рисову або вівсяну кашу;

бобові зі свіжими овочами та ін.

Знайомтеся із тарілкою здорового харчування

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам’ятайте, що картопля не вважається овочем через негативний вплив на рівень цукру в крові.

Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

Білок – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам’ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

Пийте воду або чай. Відмовтеся від солодких,газованих напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.

Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов’язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості. Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Не забувайте правильно поєднувати продукти:

сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;

Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м’ясо не подавати з молоком, краще — з овочами;

Каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

Продукти, від яких краще відмовитися:

чіпси,  сухарики зі смаковими добавками;

ковбасні та копчені продукти;

будь-які напівфабрикати і фастфуд;

гострі і дуже пряні вироби;

консерви, спеції і багато солі;

всі без винятку газовані напої.

Основні рекомендації щодо правильного харчування:

Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.

Споживати різноманітну, корисну їжу .

Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.

Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.

Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води –   30 мл на 1 кг маси тіла .

Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.

Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

 

Поки ви несете відповідальність за харчування дитини —  від Вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

Пам'ятка

"ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ" 

Кір – причини захворювання, симптоми та профілактика

Новини

Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти. Це підтверджує ситуація в Україні: з початку 2019 року кір діагностували у понад 35 тисяч людей, 14 з них – померли.

Як передається кір. Спершу зауважимо, що на кір хворіють тільки люди, відповідно, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки. В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби.

Кір не передається через побутові предмети та третіх осіб, які контактували з інфікованими.

Важливо відзначити, що кір нестійкий до впливу зовнішнього середовища, відтак, вірус гине під час кип'ятіння чи дезінфекції. За кімнатної температури в приміщенні збудник залишається активним впродовж двох днів. Натомість оптимальною для вірусу є температура нижче за 15 градусів: тоді вірус довго зберігається.

Оскільки вірус кору дуже легкий, він здатний потрапляти на інші поверхи крізь вікна та вентиляцію та навіть в сусідні будівлі через потоки повітря. Людина може заразитися кором у випадку, коли перебуває в будинку з вірусом або ж контактує з хворим.

Симптоми кору в дітей і дорослих. Здебільшого, на кір хворіють один раз, а повторні випадки майже не трапляються. При цьому заразитися вірусом може будь-яка людина, яка не має імунітету.

Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу інфікована людина стає млявою, у неї виникають проблеми зі сном та знижується апетит. Пізніше з'являються нежить та кашель, а також підвищується температура. Ці ознаки легко сплутати із застудою, тому будьте обачні.

Уже через кілька днів температура падає, а от кашель та нежить навпаки посилюються. При цьому в хворого збільшуються лімфовузли, виникає запалення слизової оболонки очей, можуть бути гнійні виділення. Рожеві крапкові висипання з'являються на 2-3 день. Їх можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до появи висипів на тілі.

На 4-5 день після перших симптомів кору температура хворого знову зростає до 39-40 градусів і він вкривається червоними цятками. Спершу висип з'являється на шкірі голови, на обличчі та за вухами, а пізніше розповсюджується на тіло, руки та ноги. На додачу, у хворого посилюється нежить, набрякають повіки та обличчя. Людей з кором також мучить головний біль, від якого вони інколи навіть непритомніють. До симптомів може додатися ще й пронос.

Якщо кір проходить без ускладнень, то вже на 4 день хворому стає краще. У людини нормалізується температура, минає кашель та нежить, а висип зникає у зворотному з появою порядку. Червоні цятки можуть зовсім минутися або ж змінитися на пігментацію.

Основні симптоми кору:

-       сильний головний біль,

-       слабкість,

-       підвищення температури тіла до 40 градусів,

-       втрата апетиту,

-       нежить,

-       сухий і сильний кашель,

-       почервоніння і набряк горла,

-       збільшення лімфовузлів,

-       запалення слизової оболонки очей,

-       висип по тілу.

Висип кору – це дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, які поступово перетворюються на більші плями.

Ускладнення, які дає кір. Насправді – не все так просто. Якби кір минав без жодних наслідків всього за тиждень, він би не спричиняв смерть дітей по всьому світу. Цей вірус небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще небезпечнішими за перебіг цієї недуги.

Кір послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами, тому організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть спричинити захворювання дихальних шляхів: пневмонію, бронхіт, у дітей часто виникає запалення середнього вуха. Кір впливає і на нервову систему, та в деяких випадків може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Лікування кору. Якщо кір проходить без ускладнень – його лікують в домашніх умовах під наглядом лікаря. Та якщо хвороба протікає важко і дає ускладнення, лікування кору проводять в лікарні. Дорослих переважно госпіталізують.

Ліків від кору немає – хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу з симптомами кору і підвищення імунітету. Висип також не лікують. Спочатку тіло має покритись цятками повністю, і згодом висип зникне.

Важливо, щоб у приміщенні, де лежить хворий, щодня робили вологе прибирання та часто провітрювали його. Краще уникати зайвого світла в кімнаті, адже під час кору в людини дуже сльозяться очі. Варто частіше міняти постіль та одяг хворим. Харчування має бути легким та багатим на вітаміни.

Профілактика кору. Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додаємо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже на другому році життя через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом.

Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію.

Вакцинація від кору вкрай необхідна майбутнім матерям, адже якщо вагітна жінка захворіє на кір, може статися викидень або передчасні пологи.

 

 

Правильне харчування – запорука здоров’я дітей

Ріст і розвиток організму дитини неможливий без забезпечення повноцінного харчування.

Воно є обов’язковою умовою життя для всіх живих організмів. Впродовж дня дитина витрачає значну кількість механічної і теплової енергії. Тому, правильне харчування – найважливіший фактор нормального розвитку і зростання підростаючого організму, так як у нього витрата енергії набагато більша, ніж у дорослого, що пов’язано з більш посиленим обміном речовин та великою рухливістю.

Від правильного харчування залежить нормальне функціонування органів і систем організму, опірність його до різних несприятливих факторів.

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.

Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже, це основний будівельний матеріал для організму. У разі його дефіциту виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні. Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа, бобові.

Жири – також досить важливі для дитячого організму. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку,  рибі, нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони є джерелом енергії, сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття насиченості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Але вуглеводи дуже калорійні, їх надлишок у раціоні дітей може привести до збільшення маси тіла.

Раціон дитини не обходиться без клітковини, оскільки вона підсилює моторику кишківника, нормалізує процеси травлення.

У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні речовини. Організм дитини шкільного віку потребує 1,0 – 1,5 л рідини. Корисно випивати склянку – півтори джерельної води.

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

Найпоширенішими з вітамінів є:

– Вітамін А сприяє росту, потрібний для нормального зору. Його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі.

– Вітаміни групи В необхідні для розумової і фізичної праці. Містяться вони у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

– Вітамін С запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту. Багато його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.

– Вітамін D зміцнює кістки, запобігає розвитку рахіту. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях, риб’ячому жирі.

Організм дитини, особливо в період інтенсивного росту, дуже чутливий до дефіциту вітамінів. При їх недостатності розвиваються гіповітамінози,погіршується самопочуття, знижується опірність організму до інфекцій. Такі стани частіше спостерігаються взимку та навесні, що пов’язано з особливостями харчування у ці періоди. Адже тоді менше вживається свіжих овочів та фруктів та й вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж влітку та восени. Тому, в цей період харчування дитини повинно бути більш збалансованим.

Для того, щоб харчування було «правильним», а дитина росла здоровою, потрібно  дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

 

 

Що таке кір?

Кір – це гостра інфекційна хвороба, що викликається вірусом з родини параміксовірусів. Кір є одним з найзаразніших захворювань в світі, що може призводити до серйозних ускладнень. У випадку контакту з вірусом кору захворіє 9 з 10 людей, що не мають імунітету проти хвороби.

Основна небезпека кору полягає у тому, що передається це захворювання дуже швидко: для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із людиною-носієм. Достатньо просто побувати у кімнаті, з якої нещодавно вийшла хвора людина, адже вірус циркулює в приміщенні ще протягом 2 годин після того, як його залишив хворий. Також підступність захворювання в тому, що приблизно у третини захворілих спостерігаються різноманітні ускладнення, починаючи від пневмонії і закінчуючи міокардитом (запаленням серцевого м’яза) та енцефалітом (запаленням головного мозку). Особливо складно протікає захворювання у маленьких дітей. У середні віки кір часто називали «дитячою чумою». 

Як заразитись?

Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом: захворіла особа виділяє вірус у повітря з крапельками слини при розмові, обіймах, поцілунках, чханні, кашлі. Близько двох годин вірус ще буде циркулювати в приміщенні та залишатись на поверхнях, на які інфікована людина чхала чи кашляла. Ризик заразитись у осіб, що не мають імунітету проти кору, складає близько 90 відсотків.

 Через який час після зараження з’являться перші симптоми?

Симптоми захворювання проявляються за 7-14 днів після контакту з вірусом.

Які симптоми хвороби?

Перші симптоми можуть бути дуже схожі на симптоми звичайної “застуди” (грві): підвищення температури, сухий кашель, нежить, набряк та почервоніння очей, світлобоязнь. Кашель, нежить і кон’юнктивіт – це так звана корова тріада, яка присутня на початку хвороби. Можуть також з’явитись характерні для кору білі плями, оточені червоною каймою, що ніби вкриті сіллю, на внутрішній поверхні щік, найчастіше навпроти корінних зубів (так звані плями Коплика), але їх поява зовсім не обов’язкова. Далі починається період висипки. На 3-5 день хворому стає гірше, стрімко підвищується температура, посилюється нежить, кашель, кон’юнктивіт; на голові та обличчі починає з’являтись висипка у вигляді червоних плям. Далі – як правило на наступний день  – висипка поширюється на тулуб, ще за день – на кінцівки. Для кору характерна поетапність висипу: з голови до ніг. Елементи висипки трохи виступають над поверхнею шкіри та збільшуються в розмірі. Приблизно на 5 день елементи висипу починають зменшуватись чи зникати зовсім, заміщуватись пігментацією; після цього шкіра може лущитись приблизно тиждень-півтора.

 

КОНСУЛЬТАЦІЇ  ДЛЯ  БАТЬКІВ

ЯКІ  ПРОДУКТИ ВЖИВАТИ  ЩОБ  ЗДОРОВУ  УСМІШКУ  МАТИ

v    ВІТАМІН  Д  Стимулює засвоєння кальцію з відкладанням його у кістках, зокрема в зубах. Виробляється в організмі під впливом ультрафіолетових променів і міститься в трісці, палтусі, пшениці, яєчному жовтку, авокадо, олії.

 v    ВІТАМІН  С Поліпшує здатність організму засвоювати кальцій, має протизапальну дію. За тривалої недостатності цього вітаміну в організмі виникає цинга – захворювання, за якого кровоточать ясна та випадають зуби. Міститься в шипшині, чорній смородині, червоному перцю, солодкому перцю, хроні, цитрусових, щавлі, суниці, редисці, агрусі, капусті білокачанній, помідорах, картоплі, броколі, манго, петрушці, яблуках, абрикосах, шпинаті.

 v    ВІТАМІН  В Сприяє зміцнинню структури зубів та ясен, бере участь в обмінних процесах. Міститься в пророщеному зерні, горіхах волоських, фундуці, шпинаті, картоплі, моркві, капусті білокачанній, помідорах, полуниці, черешні, апельсинах, лимонах, м’ясі, молочних продуктах, яйцях курячих, бобах.

 v    КАЛЬЦІЙ   Ca  Основний будівельний матеріал для зубів. Міститься  в молочних продуктах, м’ясі, рибі, та морепродуктах, горіхах, зелені, капусті білокачанній, бобових, зелених овочах

 v    ФОСФОР  Р   Сприяє зміцненню зубів. Продукти харчування, у яких він міститься: м’ясо, риба, зокрема лосось, сардини, печінка тріски, креветки, горіхи волоські, вівсяна каша, житній хліб, сочевиця, соя, пророщена пшениця, зелень, груші, молочні продукти.

 v    ФТОР  F  Бере участь у процесах формування зубної емалі та дентину – міцної кісткоподібної тканини, яка лежить в основі зуба. Міститься в питній воді, кухонній солі, морській рибі, хлібі з борошна грубого помелу, чорному чаю, горіхах, цибулі ріпчастій, картоплі, яблуках, грейфруті, рисі, шпинаті, курятині, молоці, яйцях курячих.

 v    ЦИНК  Zn  Сприяє загоєнню ран, а також запобігає інфекціям, які викликають    запалення ясен. Продукти харчування, у яких він міститься: омари, мідії, лосось, свинина, яловичина, індичка, курятина, арахіс, бобові, коричневий рис, хліб із цільної пшениці.                                                                            

«ВІТАМІННА  БОМБА» 

для дітей

Готуйте дитячий організм до зими влітку. Адже це сезон розмаїття натуральних вітамінів: овочів, фруктів та ягід. Лікарі пропонують готувати з них «вітамінну бомбу» - фреші.

v   АПЕЛЬСИНОВИЙ  Завдяки вмісту каротиноїдів, вітаміну С, фолієвої  кислоти, незамінних амінокислот, апельсиновим фрешем лікують і здійснюють профілактику застуди й авітамінозу. Він зміцнює судини, поліпшує травлення, активізує роботу головного мозку, спалює жири, підвищує імунітет.Коли дитина вживає апельсиновий фреш, то у неї значно зменшується ризик подагри, захворювання нирок і легеь, запалення суглобів, ясен і шкіри, анемії та інших захворювань крові, фізичне виснаження.

v   ЯБЛУЧНИЙ  У ньому чимало заліза, вітамінів А, групи В, С, Е. Лікарі рекомендують яблучний фреш для поліпшення розумової діяльності, під час стресу, анемії, захворювань бронхів чи легень, ожиріння. Він зміцнить серцево-судинну систему дитини, поліпшить роботу органів дихання.

v   МОРКВЯНИЙ  Найліпше джерело каротину (провітаміну А), вітамінів В,С,Д,Е, нікотинової кислоти, мікроелементів: заліза, селену, макроелементів: фосфору, магнію, кальцію. Якщо регулярно вживати  морквяний фреш, то організм швидше заживлятиме виразки і навіть ліквідуватиме злоякісні пухлини, формуватиме імунітет і налагодить роботу кишківника. Лікарі рекомендують давати його дитині для поліпшення гостроти зору і лікування захворювань очей, як-то кон’юктивіт й офтальмія.

v   ГРУШЕВИЙ  Грушевий  фреш поліпшує настрій. Також він зв’язує  токсинни, важкі метали та виводить їх із організму. У ньому чимало природного цукру та клітковини, тож він ще й поживний, поліпшує травлення і нормалізує роботу кішківника. Грушевий фреш має бактерицидний, протизапальний, жарознижувальний, сечогінний ефекти, тож його застосовують у лікуванні застуди, циститу, захворювань нирок чи системи кровообігу.

 

v   ГРАНАТОВИЙ  Містить чимало антиоксидантів, завдяки чому зміцнює імунітет, підвищує стресостійкість організму дитини і скорочує ризик онкозахворювань. Гранатовий фреш поліпшує травлення, знімає біль, нормалізує температуру тіла й артеріальний тиск.

 

ГОТУЄМО   НАТУРАЛЬНИЙ   ЙОГУРТ   УДОМА

ТГ

Три компоненти натурального йогурта:

ü    молоко

ü    болгарська паличка (Lactobacillus  bulgaricus)

ü    термофільний молочнокислий стрептокок (Streptococcus thermophiles)

Ці молочнокислі бактерії збагачують мікрофлору кішківника, пригничують розмноження патогенних мікроорганізмів у ньому, зміцнюють місцевий імунітет, стимулюють засвоєння білків і вітамінів.

Вам знадобиться:

·                  Молоко (свіже пастерізоване, з невеликим строком придатності). Не варто робити йогурт на стерилізованому молоці, оскільки воно не имістить вітамінів.

·                  Суха закваска ( болгарська паличка й термофільний стрептокок). Купуємо в аптеці. Можна використовувати «дитячий» йогурт без наповнювачів (1уп. на 1л)

·                  Термос

 ПРИГОТУВАННЯ:

v    Розводимо закваску склянкою теплого молока

 

v    Переливаємо закваску в термос

 v    Витримуємо в теплому місті 45 хвилин

 v    Кип’ятимо молоко, знімаємо з нього пінку та охолоджуємо до температури+ 45оС

 v    Додаємо закваску  в кип’ячене молоко (1стол.л. закваски  на 1 л молока)

 v    Витримуємо в теплому місті 30 хвилин. Що довше, то кислішим буде йогурт.

 Коли сквашуєте йогурт, то за можливості не перемішуйте, не відкривайте й не струшуйте його.

 Експерти радять зберігати натуральний йогурт у холодильнику за температури +2 +6оС не більше 72годин.

«ВОСКОВІ»  ЯБЛУКА  ТА  СИНІЙ  СИР

 Діти частенько під час прогулянок просять у батьків купити щось смачненьке. Схопили в магазині сирок у найбарвистішій упаковці чи яблуко, що у ліпшому випадку витерли об одяг, та й побігли далі гойдатися?

 ДОСЛІД №

 Беремо яблуко, кладемо його у блюдце, зверху поливаємо гарячою водою. Бачимо, що з яблука повільно змивається біла плівка. Що це за плівка? Від високої температури   води із шкіри яблука плавиться і змивається віск. Ним постачальники фруктів обробляють яблука, аби вони мали привабливий для споживача вигляд. Штучний віск не засвоюється людським організмом і його часточки накопичуються у кишківнику. Тож у майбутньому це призведе до захворювань шлунково-кишкового тракту.

РОБИМО  ВИСНОВОК, що яблука перед вживанням слід ретельно мити в гарячій воді.

 ДОСЛІД  №  2

 Дві упаковки сиру кисломолочного розкладаємо на двох різних тарілках. Беремо йод і додаємо кілька крапель у кожну тарілку. Спостерігаєм, що в одній сир став темно-синій, а в другій – кольори йоду і сиру не змінилися. Синій сир ми отримали тому, що у його складі є рафінований крохмаль. Деякі виробники додають крохмаль, олію, соду і крейду в сир, аби збільшити його масу й отримати більшу вигоду. Найчастіше ці домішки додають у дитячі глазуровані сирки чи сиркові маси з наповнювачами, тож на смак їх не можливо відчути. Вони  призводять до харчових отруєнь, алергії, ожиріння тощо.

 

 РОБИМО  ВИСНОВОК –  сир  із домішками вживати не можна.

 

ОСОБИСТА ГІГІЄНА

ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

У людини ставлення до власного здоров'я формується з дитинства. Велике значення у збереженні та зміцненні здоров'я дитини має гігієнічне навчання та виховання. Це – обов’язок батьків.


Особиста гігієна - це догляд за своїм тілом та дотримання його в чистоті. Шкіра захищає тіло людини від хвороб. Коли дитина бігає, стрибає, їй стає жарко і на шкірі з'являються крапельки поту. Крім того, на шкірі є тонкий шар жиру,так званого шкірного сала. Якщо шкіру довго не мити, на ній накопичуються жир і піт, де і затримуються частки пилу.

 

Так, шкіра стає брудною, грубою і перестає захищати тіло. 
Щоранку діти повинні вмиватися: мити обличчя, руки, шию, вуха. Також необхідно робити це після прогулянок та увечері.

 

Для процедури вмивання варто заздалегідь приготувати рушник і мило, за відсутності крана з водопровідною водою – кувшин або таз. Рушник слід вішати на гачок, а не накидати собі на шию чи плечі, бо на нього під
час умивання потраплятимуть бризки води і він буде мокрим і брудним. Умиватися краще роздягненим до поясу або в трусиках та майці. Спочатку варто гарно вимити руки з милом під струменем води, але в жодному випадку не мити руки в ємності. Руки слід намилювати один-два рази з обох боків та між пальцями, потім добре змити мильну піну та перевірити чистоту нігтів. І лише тоді, уже чистими руками, мити обличчя, вуха та шию. Після вмивання необхідно витертися насухо чистим, сухим рушником, який в кожної дитини має бути особистим. Якщо дитина добре вмивалася, то рушник залишатиметься чистим. 


Починаючи з чотирьох років, дитина має навчитися самостійно мити обличчя, вуха, верхню частину грудей і руки до ліктів, а з 5-7 – річного віку обтиратися до поясу. Варто допомогти дитині після вмивання гарно розтертися рушником до відчуття приємної теплоти.
 

Перед сном обов’язковим є миття ніг, тому що на них дуже сильно потіє шкіра і накопичується бруд. Якщо не мити ноги щодня, носити брудні шкарпетки, панчохи, то це все сприяє появі попрілостей та натирань, а також може призвести до виникнення грибкових захворювань. Після миття ноги необхідно ретельно витерти рушником, який спеціально призначений для цієї процедури.
 

Неоціненне значення має вечірній душ. Так, водні процедури ввечері мають не лише гігієнічне значення, але й сприяють загартуванню, добре впливають на нервову систему та сприяють швидкому засипанню.
 

Рекомендується старанно мити волосся, тому що на ньому накопичується багато шкірного жиру, бруду і пилу. Обов’язковою є гігієна нігтів на пальцях рук і ніг. Під довгими нігтями, зазвичай, накопичується бруд і видалити його важко, тому раз на тиждень нігті необхідно акуратно підрізати. В жодному випадку не можна гризти нігті!


Особливої уваги вимагають руки та їх чистота. Дитині мають пояснити, що руками вона тримає різні предмети: олівці, ручки, книжки, зошити, м'ячі, іграшки; гладить тварин, торкається різних предметів (ручок, ланцюгів, гачків та інших предметів) у туалетних кімнатах. Бруд, часто невидимий, що знаходиться на цих предметах, залишається на пальцях.

Якщо брати немитими руками продукти харчування, то бруд потрапляє спочатку до рота, а потім до організму. Тому необхідно мити руки перед їжею, після відвідування туалетної кімнати, після будь-якої іншої діяльності (прибирання кімнати, роботи на присадибній ділянці, гри з тваринами і тому подібне) та перед сном.
Дитина має стежити за чистотою зубів і доглядати їх, оскільки стан зубів впливає на здоров'я, настрій, міміку і поведінку людини.

Дуже важливо своєчасно розпочати догляд за порожниною рота і зубами дитини. Дитина має чистити зуби вранці і ввечері перед сном.


Із раннього віку необхідно привчати дитину користуватися носовою хустинкою. Варто пояснити, що під час кашлю чи чхання з носоглотки виділяється велика кількість мікробів і, якщо не користуватися носовою хустинкою, то разом з бризками відбувається зараження оточуючих. Дитина повинна мати окрему хустинку для носа і окрему хустинку для очей (особливо під час захворювання), щоб уникнути потрапляння інфекції з носа до очей і навпаки.

 

Хустинки мають бути завжди чистими. Змінювати їх необхідно щодня, навіть якщо вони не були використані. Витирати рот, обличчя, перев'язувати подряпину необхідно лише чистою хустинкою.

ГРИП   НА  ПОРОЗІ

Збудником захворювання є вірус, що належить до родини ортоміксовірусів. він містить  внутрішні та поверхневі антигени. Внутрішні  антигени визначають серотипи вірусу А, В та С. Поверхневі – формують серологічні підтипи вірусу. У вірусу серотипу А поверхневі антигени здатні змінюватися. Це зумовлює епідемії та пандемії щодва – три роки. Вірус серотипу В змінюється раз на чотири – п’ять років.стабільний лише вірус грипу серотипу С.

Вірус грипу малостійкий до чинників довкілля: за температури повітря  +20….+24*С гине протягом 2 – 9 годин, за її підвищення до  +32*С – протягом 1 години. Якщо відносна вологість повітря зменшується, вірус грипу виживає довше. Також він гине під дією ультрафіолетового випромінювання, хлорвмісних дезінфекціних засобів, 70% -вого етилового  спирту, кислот і лугів.

При цьому вірус грипу стійкий до низької температури – за – 25…. – 75*С  зберігається роками і не втрачає інфекційних властивостей.

Людина інфекується повітряно – крапельним шляхом. Хворий поширює вірус із краплинками слизу та мокротиння на відстань до 3 – х метрів. Важливе значення має і контактно – побутовий шлях: через руки, іграшки, рушники, носові хустинки, гроші, дверні ручки, вимикачі, забруднені слизом із верхніх дихальних шляхів хворого.

На грип може захворіти будь-хто. Випадки захворювання реєструються повсюди на земній кулі протягом року.

 

 

ЯК  УБЕРГТИСЬ  ВІД  ГРИПУ ПІД  ЧАС  ЕПІДЕМІЇ

Пам’яткадля батьків

üСтежте за тим, аби дитина не контактувала з людьми із симптомами грипу (озноб, нежить, чхання та кашель).

ü Зведіть до мінімуму відвідування мість скупчення людей (магазинів, громадського транспорту, кінотеатру, цирку)

üЗастерігайте дитину не торкатися брудними руками їжі, очей, носа та рота.

ü Якщо поруч немає води, то користуйтеся спиртовмісним спреєм для рук.

ü Промивайте ніс сольовим розчином. Це очищує його від шкідливих мікроорганізмів, слизу та пилу.

ü Навчить дитину користуватися медичною маскою під час перебування в громадських місцях. Її слід змінювати щотри години.

ü  Загартовуйте організм дитини та більше гуляйте з нею на свіжому повітрі.

ü Не допускайте переохолодження або перегрівання організму дитини.

ü Дотримуйтеся режиму дня й привчайте до цього дитину.

ü Включайте до раціону дитини більше прородних вітамінів, що містяться у свіжих овочах і фруктах.

ü Якомога частіше провітрюйте та брибирайте помешкання.  Раз на тиждень під час вологого прибірання використовуйте дезінфекійні засоби.

ü Якщо на грип захворів хтось із членів родини, намагайтеся ізолювати його, особливо від дитини 

 

Щодо напруженої епідемічної ситуації

 

Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і наукиУкраїни  повідомляють, що в Україні за останні 5 років має місце нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб, яких можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

На сьогодні в країні вже спостерігається спалах захворювання на кір, зокрема, з початку 2018 року зареестровпно майже 30 тисяч випадків хвороби, у тому числі 13 з летальним  наслідком.

Захворювання на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спадку захворюваності, зменшення міжепідемічного періоду.

Ураховуючи, що ризик масового поширення зазначених інфекцій ообливо збільшується з початком навчального року, Всесвітньою організацією охорони здоров’я  рекомендовано  недопущення невакцінованих (за відсутності протипоказань) дітей у заклади освіти. Зазначена вимога передбачена в статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якої дітям, які не отримали профілактичні щеплення згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, діти у віці до 6 років повинні бути щепленими проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-іфекцфї. У шестирічному віці проводиться ревакцінація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. На сьогодні в Україні достатня кількість ефективних, якісних, беспечних та прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцин, щоб охопити імунопрофілактикою всі вікові групи, які цього потребують.

Просимо бути відповідальними до здоров’я своїх дітей і неігнорувати заходи, спрямовані на попередження захворювання населення на інфекційні хвороби, яких можна запобігти шляхом імунопрофілактики.

 

 ЯК  ФОРМУВАТИ  ПРАВИЛЬНУ  ХАРЧОВУ  ПОВЕДІНКУ  ДИТИНИ.

 

ü Починайте із себе. Немає ліпшого способу сформувати або скорегувати звички дитини, ніж демонструвати бажану модель харчової поведінки

üДотримуйтесь режиму харчування. Дієтологи рекомендують їсти 4 – 6 разів на день

üподавайте їжу в призначеному для цього місці. Від ставлення сім’ї до процесу вживання їжі також залежать харчові звички дитини

üурізноманітнюйте раціон  дитини.Не готуйте часто її улюблену страву, запропонуйте спробувати щось нове. Завдяки цьому в дитини формуватиметься смакова цікавість

üПодавайте страви та сервіруйте стіл естетично. Ароматна страва з гарним оформленням стимулюватиме зони головного мозку, що активують механізми травлення

üЗапропонуйте дитині визначити улюблені страви. Однак робіть це, якщо є додаткова алтернатива. Основну страву не замінюйте

üНе перегодовуйте дитину. Кладіть на тарілку невелику  порцію. Якщо дитина відчує, що голодна, вона попросить ще

üНе робіть із їжі винагороду. Дитина має отримувати солодощі разом з іншими стравами як невідємну частину раціону, а не як винагороду за хорошу поведінку чи щоб відволікатися від пустощів

üХваліть дитину навіть за незначне поліпшення їїхарчової поведінки 

 

ЯК  ГОДУВАТИ  ДИТИНУ  У  ВИХІДН

 

ü Годуйте дитину 4 – 5 разів на день із перервою між прийомами їжі в 3 – 4 години

üНе давайте дитині між прийомами  їжі солодощі

ü Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи, а також вітаміни

üДавайте дитині воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні, якими корисними вони не були б

üУріноманітнюйте детячий раціон. Через одноманітність зменшується кількість шлункового соку, а отже – знижується апетит і гірше засвоюється їжа

üДіліть котлету та рибу на шматочки, але лише після того, як дитина побачить готову страву

üНавчіть дитину їсти м’ясо й рибу з гарніром

üОрінтуйтеся на  апетит дитини. Не годуйте її насильно. Поганий апетит може свідчити про хворобу

üПідтримуйте в дитини під час прийому їжі гарний настрій. Це важливий чинник хорошого апетиту 

Порядок медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі

 

Наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 № 432/496 ''Про вдосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі'' (Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу)
Положення про ізолятор дошкільного навчального закладу
Перелік оснащення медичного кабінету дошкільного навчального закладу
Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення у медичному кабінеті дошкільного навчального закладу для надання невідкладної медичної допомоги
Санітарні правила та вимоги влаштування і утримання дошкільних закладів

Медичне обслуговування дітей в ДНЗ

 

Медичне забезпечення вихованців дитячих дошкільних освітніх установ здійснюють лікарі, які перебувають у штаті дитячої поліклініки та середній медичний персонал, що складається в штаті ДНЗ, які поряд з адміністрацією установи несуть відповідальність за здоров'я, фізичний розвиток дітей, проведення лікувально-профілактичних заходів, дотримання санітарно-гігієнічних норм , режиму дня і якість харчування. Завідувачі відділеннями організації допомоги дітям і підліткам в освітніх закладах здійснюють керівництво роботою цих установ по всіх розділах охорони здоров'я дітей, у тому числі і по диспансеризації, відповідно до наявних інструктивними матеріалами. Лікарем складається графік роботи в ДНЗ, який узгоджується із завідуючою ДДУ і затверджується головним лікарем дитячої поліклініки.
Щоденна робота з підтримки здоров'я дітей в ДНЗ складається з періодичного особистого контролю за санітарно-протиепідемічним режимом, гігієнічними і закаливающими заходами, огляду всіх новоприбулих дітей і повернулися після хвороби, розподіл дітей за групами з призначенням їм режиму дня з урахуванням віку і здоров'я, своєчасного проведення профілактичних щеплень, контролю харчування зі складанням та впровадженням 10-денного меню, індивідуального для різних груп дітей з урахуванням здоров'я і віку, ведення освітніх програм для батьків.

Профілактика дитячих шкірних хвороб

У першу чергу, необхідно дотримання всіх правил гігієни житла, тіла й одягу. Також потрібно правильне харчування з достатньою кількістю вітамінів, правильний режим. Як тільки ви виявили у одного з дітей шкірне захворювання  виключити спільне користування речами і т.д. Більшість гнійничкових, грибкових і вірусних захворювань заразні і легко передаються від хворих дітей або тварин. Часто шкірні захворювання викликаються алергенами - харчовими, ароматами, медикаментами. Їх необхідно вчасно виявити. Шкіра дітей легко забруднюється, особливо під час гри на вулиці, дачній ділянці. Мікроби з пилу і бруду легко проникають в дитячу шкіру. Чим рідше вона пошкоджується і забруднюється, тим рідше виникає такий різновид шкірних захворювань, як гнійничкові. При грибкових захворюваннях (це трихофітія, або стригучий лишай, а також опік) хвору дитину потрібно негайно ізолювати від контакту з іншими дітьми і показати лікарю. Дитину, якавидужала допускають у дитячий колектив тільки після того, як він пройде триразовий аналіз на грибок. Ізолюють від оточуючих і хворого на коросту. Для попередження корости потрібно стежити за здоров’ям домашніх собак і кішок, які можуть переносити захворювання. Обов’язково потрібно дотримуватися гігієни ліжка, одягу, іграшок - в них може «оселитися» коростяний кліщ. Профілактика дитячих хвороб зміцнить здоров’я Вашого малюка та подарує радість життя та спілкування. Будьте здорові!

 

 

Як зміцнити імунітет і дорослим і малим

 

Харчуйтеся так, щоб поповнювати запаси eнepгіі і відновлювати сили.
Від того, як ви харчуєтеся та п'єте у сезон холодної погоди також залежить стан вашого здоров'я та імунітету.
Правильне харчування допомагає регулювати температуру тіла та забезпечує достатню кількість eнергіі для працюючих м'язів.
Тому харчування повинно бути таким, щоб eнергіі утворювалося більше, оскільки в холодну погоду обмін речовин підвищується, і для зігрівання та зволоження повітря витрачається більше енергії, ніж при звичайній температурі.

ЩЕПЛЕННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ

У відповідності до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою уряду №305, прийом дітей в дошкільний учбовий заклад здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної картки про стан здоров'я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення та свідоцтва про народження.

Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

Міністерство також надало роз’яснення щодо питань необхідності профілактичних щеплень дітей.

За повідомленням відомства, особам, які не досягли п'ятнадцятирічного віку, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об'єктивно інформованих батьків, які мають право відмовитися від щеплень за відсутності повної об'єктивної інформації про вплив щеплень на стан здоров'я і подальші наслідки.

У міністерстві підкреслили, що право на відмову від щеплень закріплене і в Положенні про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 03.02.2006 р. №48.

У разі, якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів, вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

Питання про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією, згідно наказу Міністерства охорони здоров'я України №434 від 29.11.2002 та затвердженого цим наказом примірного "Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу".

В Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту зазначили, що відмова керівника дошкільного навчального закладу у прийнятті дитини до закладу без відповідних профілактичних щеплень суперечать діючому законодавству України.

За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу.

 

За дорученням заступника міністра освіти Б Жебровського, зміст відповідного листа має бути доведений до відома місцевих органів управління освітою та керівників дошкільних навчальних закладів.